خواص جعفری

خواص جعفری

در این مطلب قصد داریم شما را با خواص جعفری  و مضرات آن آشنا کنیم با ما همراه باشید و ما را از نظرات خود آگاه نمایید.

جعفری گیاهی دو ساله و معطر با نام علمی  Petroselinum sativum به حالت وحشی است که دارای طبع گرم و خشک است و در اکثر نواحی جنوب شرقی اروپا, شمال افریقا, آسیا و ایران می روید. همچنین در نواحی مختلف پرورش می یابد.

این گیاه نسبتا گرمسیری است و برای رشد, نیاز به رطوبت و نور کافی خورشید دارد. جعفری در تمام فصول در بازار یافت می شود و نوعی سبزی محسوب می شود. این سبزی ارزان, یک گیاه بسیار مغذی است و دارای ویتامین های فراوان و آنتی اکسیدان ها است.جعفری گیاهی است که همه قسمت‌های آن اعم از دانه, برگ و ریشه مورد استفاده دارویی قرار می‌گیرد.

برای آشنایی بیشتر از خواص جعفری با مای هربال همراه باشید.

ارزش غذایی جعفری

جعفری منبع بسیار خوب ویتامین های A, K, C, E, نیاسین, B6, B12 است همچنین حاوی مواد معدنی کلسیم, آهن, منیزیم, منگنز, فسفر, پتاسیم, روی و مس می باشد. علاوه بر آن برگ جعفری حاوی کربوهیدرات, چربی و پروتئین است و منبع غذایی خوبی از آهن و اسیدفولیک بشمار میرود.

اجزاء تشکیل دهنده جعفری

اجزای تشکیل دهنده جعفری شامل روغن های فرار و فلاوونوئیدها است که هر کدام در جلوگیری از برخی آسیب ها به بدن موثر عمل می کنند.

۱- روغن های فرار در جعفری:

روغن های فرار موجود در این گیاه بخصوص میریستیسین, از شکل گیری و تشکیل تومورها (مخصوصا تومورهای ریه) جلوگیری می کنند که این یکی از خواص جعفری محسوب میشود. در تحقیقات دیگری مشخص شده که فعالیت آنزیم گلوتاتیون S ترانسفراز را که مسئول پیشگیری از تخریب سلولی می باشد, تحریک می کند.

از دیگر فعالیت روغن های فرار موجود در جعفری این است که باعث خنثی کردن انواع مواد سرطان زا مانند بنزوپیرن های موجود در دود سیگار و دود ناشی از ذغال چوب می شود.

 

۲- فلاوونوئیدها در جعفری

از دیگر خواص جعفری جلوگیری از تخریب سلولی ناشی از رادیکال های آزاد اکسیژن است که این نیز به دلیل فلاوونوئیدهای موجود در جعفری بخصوص لوتئولین(luteolin)  است. از این رو در مطالعات انسانی از عصاره غلیظ جعفری به عنوان یک ماده غذایی که ظرفیت آنتی اکسیدان بدن را بالا می برد, استفاده می شود.

 

جعفری؛ آنتی اکسیدانی قوی

جعفری یک آنتی اکسیدان قوی محسوب میشود ویتامین های  A, C, K, فولات و نیاسین, مواد معدنی و آنتی اکسیدان موجود در جعفری باعث تقویت ایمنی بدن میشوند. ویتامین A موجود در این گیاه به طور مستقیم بر روی لنفوسیت ها یا سلول های سفید خون تاثیر می گذارد و باعث افزایش عملکرد آن ها می شود. کلروفیل موجود در جعفری نیز, دارای خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی است. براساس مطالعات انجام شده مشخص شده است که جعفری دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد باکتری است و یک منبع خوب برای داروهای خانگی بشمار می رود.

 

جعفری و درمان بیماری‌های گوارشی

 

یکی دیگر از خواص جعفری اینست که از بیماری های گوارشی اعم از سوء هاضمه, گرفتگی معده , نفخ , سوزش و ترش کردن معده, تهوع جلوگیری می کند و در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش موثری دارد.

هیچ چیز به اندازه جعفری برای رفع دل درد, سوزش و ترش کردن معده و سایر مشکلات گوارشی که اصولا بعد از صرف غذا و به دلیل هضم نشدن خوب آن رخ می‌دهد , موثر نخواهد بود. طریقه استفاده از جعفری برای این منظور به این صورت است که ۱ قاشق غذاخوری جعفری را در ۲۵ میلی‌لیتر آب ریخته و اجازه دهید به مدت حدود ۱۰دقیقه بجوشد. محلول را صاف کنید و بعد از غذا بنوشید. اگر علایم رفع نشد به پزشک مراجعه کنید.

تاثیر جعفری در کاهش وزن

کاهش وزن یکی دیگر از خواص جعفری است این گیاه حاوی فیبرهایی است که باعث کم شدن انباشتگی چربی‌ها میشود. این سبزی معطر همچنین اشتها را کنترل می کند. به همین خاطر اگر قصد لاغری و کاهش وزن دارید و می‌خواهید از شر سلولیت‌های مزاحم خلاص شوید جعفری را دریابید. به این منظور به تمام سالادها و غذاهایتان جعفری اضافه کنید. برای اینکه از خواص جعفری نهایت استفاده را ببرید حتی از آب جعفری نیز غافل نباشید. برای این کار یک دسته جعفری را پاک کرده و بشویید. بعد آن را به تنهایی یا با سبزیجات دیگر در مخلوط کن بریزید و آب آن را میل کنید.

علاوه بر سبزی تخم جعفری نیز دارای خواص دیورتیک فوق‌العاده‌ای است. برای این کار به مدت ۱۵ دقیقه نصف قاشق چای‌خوری تخم جعفری را در یک فنجان آب خیس کنید و میل کنید. این کار را به مدت ۱۵ روز انجام دهید تا تاثیر آن را ببینید.

 

کاهش خطر سکته قلبی و مغزی با جعفری

 

یکی دیگر از خواص جعفری کاهش خطر سکته قلبی و مغزی است آنتی اکسیدان‌های موجود در جعفری باعث کاهش آسیب‌های رادیکال های آزاد می‌شود که باعث ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی می‌شوند. این سبزی معطر به کاهش خطر سکته مغزی نیز کمک می‌کند.

برای پیشگیری از این مشکل کافیست به طور مرتب از جعفری تازه, آب یا دم کرده آن استفاده کنید. البته از آنجاییکه جعفری سرشار از ویتامین k است مصرف آن برای افرادی که داروهای ضدانعقاد مصرف می‌کنند توصیه نمی‌شود مگر اینکه با نظارت پزشک باشد.

 

خواص ضد سرطان جعفری

جعفری دارای خواص ضدسرطانی است , ترکیبی به نام  Myristicin در آزمایشگاه LKT مینیاپولیس کشف شده است, که این ترکیب ازعصاره روغن جعفری بدست آمده و دارای خاصیت ضد سرطانی است.همچنین این سبزی دارای  اسید فولیک است که ماده مغذی مهمی برای تقسیم به موقع و مناسب سلول هاست. بنابریان مصرف آن برای پیشگیری از سرطان ها مخصوصا سرطان روده و سرطان دهانه رحم در زنان بسیار مفید است و توصیه میشود.

 

جعفری ؛ضد پوکی استخوان

 

از دیگر خواص جعفری اینست که به حفظ سلامت استخوان ها کمک می کند و در جلوگیری از پوکی استخوان نقش مهمی دارد. همانطور که میدانید پوکی استخوان به دلیل کاهش کلسیم در استخوان و نیز وجود یک اسید آمینه به نام هموسیستئین رخ می دهد. جعفری نیز مانند محصولات لبنی و سبزیجات منبع خوب کلسیم بشمار میرود و از آنجاییکه حاوی مقدار مناسب از اسید فولیک است که باعث کاهش هموسیستئین می شود در جلوگیری از پوکی استخوان موثر خواهد بود.

 

جعفری ؛ضد سنگ کلیه و ادرار اور

 

از انجاییکه جعفری یک ماده ادرارآور(مدر) است بنابراین در کنترل بیماری های مختلف اعم از : سنگ کلیه, عفونت دستگاه ادراری و سنگ کیسه صفرا استفاده می شود که این از جمله خواص جعفری بشمار میرود.  ریشه این سبزی معطر برای مقابله و درمان سنگ کلیه بسیار مفید است. اضافه کردن جعفری به آب جوش و نوشیدن روزانه آن مثل یک پاک کننده عمومی برای بدن عمل می کند . علاوه بر آن این سبزی به اسپاسم‌های زنان پس از تولد نوزاد کمک می‌کند و برای رفع عفونت‌های ادراری و ناراحتی‌های معده نیز مفید است که این از دیگر خواص جعفری بشمار میرود.

 

۱ قاشق سوپ‌خوری از برگ جعفری خرد شده یا ۱ قاشق مرباخوری از ریشه یا نوک قاشق چای‌خوری از تخم جعفری را در نیم لیتر آب بجوشانید, به عنوان داروی ادرارآور و برای درمان ورم عمومی, التهاب کلیه و مثانه مصرف کنید.

 

جعفری و رفع اختلالات قاعدگی

 

با توجه به اینکه جعفری حاوی ترکیبات قاعده آور است دارای خواصی است که روی دستگاه جریان خون تاثیر می‌گذارد و به این ترتیب باعث تحریک جریان خون را در ناحیه رحم میشود.

علاوه بر آن جعفری دردهای قاعدگی را کاهش می‌دهد و یک آرامبخش طبیعی بشمار میرود که این نیز از خواص جعفری است.

خانم هایی که اختلالات قاعدگی دارند یک هفته قبل از روز پریود از دمکرده جعفری استفاده کنند و سپس زمانی که پاک شدند جعفری را در برنامه غذایی خود به مدت ۱۰ روز قرار دهند.

برای استفاده جعفری در زمان قاعدگی کافیست ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری از این سبزی را در یک تا دو فنجان آب جوش بریزید و به مدت ۱۰ دقیقه دم کنید محلول به دست آمده را از صافی رد کرده و میل کنید.

 

جعفری و حفاظت در برابر آرتریت روماتوئید

 

از آنجاییکه در یک مطالعه نشان داده شد که دوز بالای مکمل ویتامین C باعث بدتر شدن استئوآرتریت ( یک نوع بیماری تحلیل برنده مفاصل که با افزایش سن اتفاق می افتد) می شود, در مطالعه ای دیگر در همین زمینه به این نتیجه رسیدند که غذاهای غنی از ویتامین C  مثل جعفری و نه مکمل آن, موجب حفاظت افراد در برابر التهابات پلی آرتریت (نوعی از آرتریت که در آن, دو یا بیش از دو مفصل درگیر می شوند) می شود.

 

جعفری و لوسیون پوست

یکی دیگر از خواص جعفری استفاده از آن در زیبایی پوست است شما می توانید از این سبزی مفید و پرخاصیت لوسیون تهیه کنید و برای پوست استفاده کنید لوسیون تهیه‌ شده از این سبزی باعث از بین رفتن کثیفی پوست میشود. از آنجاییکه این سبزی خاصیت ضدالتهابی دارد برای همین برای پوست‌های خشک و حساس بسیار مناسب است و قرمزی پوست را خنثی می‌کند.

برای تهیه لوسیون جعفری ۱ فنجان آب بجوشانید و یک دسته جعفری به آن اضافه کنید. حرارت را کم کنید و به مدت ۱۵ دقیقه بگذارید تا بجوشد. محلول را صاف کرده و در یخچال نگهداری کنید. هر روز صبح و شب از این لوسیون طبیعی استفاده کنید. می‌توانید آن‌ را به مدت ۵ تا ۶ روز در ظرف شیشه‌ای در بسته و در یخچال نگهداری کنید.

 

جعفری و رفع لک و جوش صورت

 

از دیگر خواص جعفری برای پوست رفع لک‌ها و جوش‌های صورت است برای این منظور کی توانید دم کرده جعفری را روی پوست صورت بمالید. برای روشن شدن رنگ پوست, مقداری جعفری را در نیم لیتر آب به مدت ۵ دقیقه بجوشانید و صبح و شب صورت خود را با آن بشوئید. بعد از یک هفته پوست صورت شما روشن می‌شود.

 سایر خواص جعفری

جعفری دارای خواص بیشماری است که با برخی از آن آشنا شدید در این قسمت دیگر خواص این سبزی پرفایده را می خوانید.

  • جعفری بوی بد دهان را از بین میبرد برای این منظور هر روز چند برگ جعفری را به مدت ۱۵ دقیقه بجوید و سپس بیرون بریزید و پس از آن یک سیب بخورید.
  • جعفری به‌عنوان مسکن برای پایین آوردن تب نیز استفاده میشود.
  • ناراحتی‌های ریوی از دیگر خواص جعفری است.
  • اشتهاآور , مقوی معده, هضم‌کننده غذا, بادشکن و صفرابر است.
  • اگر کم اشتها هستید از سوپ جعفری و همچنین همراه غذای خود جعفری استفاده کنید.
  • افرادی که یرقان دارند جعفری را در برنامه غذایی خود قرار دهند.
  • از این سبزی برای بیماری‎های کبد و طحال نیز می‎توان استفاده کرد که به‎صورت دم‎کرده روزی ۳ فنجان و خام همراه غذا میل شود.
  • کودکانی که سرخک می‎گیرند سوپ جعفری بخورند چون باعث می‎شود دانه‎های سرخک سریعتر ظاهر شده و از بین برود.
  • افرادی که بیماری گواتر دارند این سبزی را در برنامه غذایی خود قرار دهند.
  • افرادی که پروستات دارند جعفری را در برنامه غذایی خود قرار دهند تا از خواص ان بهره مند شوند.
  • مالیدن ضماد جعفری روی زنبور گزیدگی مفید می‎باشد.
  • خوردن این سبزی همراه غذا باعث حفظ جوانی شما میشود.
  • تخم جعفری ادرارآور است.
  • خوردن جعفری همراه غذا باعث جذب آهن موجود در آن غذا می‎باشد. اگر کم‎خون هستید جعفری را در برنامه غذایی خود قرار دهید و بچه‎هایی که رشد آن‎ها ضعیف است نیز جعفری بخورند.
  • افرادی که دچار ضعف بینایی هستند یا شب‎کوری دارند جعفری را در برنامه غذایی خود قرار دهند.
  • خوردن ساقه‎ی جعفری باعث تسکین اعصاب میشود و این از دیگر خواص جعفری است.
  • برگ جعفری تصفیه کننده خون است و اگر سلولی از بین رفته باشد آن را شستشو داده و سلولی جدید به وجود می‎آورد.
  • افرادی که کوه می‎روند اگر ۲ ساعت قبل از کوه‎پیمایی از دم‎کرده جعفری استفاده کنند خیلی راحت‎تر و با آرامش‎ خاطر بیشتری مسیر کوه‎پیمایی را خواهند پیمود.
  • افرادی که دوران نقاهت را می‎گذرانند همراه غذای خود حتما جعفری بخورند.
  • یکی دیگر از خواص جعفری درمان باد مفاصل است برای این منظور از جوشانده ریشه جعفری مانند هر ۴ یا ۵ ساعت یک لیوان استفاده کنند.
  • اگر آسم دارید جعفری را خرد کرده در شیر بریزید و صبح ناشتا مصرف کنید
  • اگر بیماری گواتر دارید جعفری را در برنامه غذایی خود قرار دهید تا از خواص آن بهره مند شوید.
  • افرادی که بیماری برص دارند خوردن جعفری را در برنامه روزانه خود قرار دهند.
  • خوردن جعفری برای نوجوانانی که می‎خواهند قد آن‎ها بلند شود و یا خانم های باردار که می خواهند دارای فرزندی کشیده قد باشند مفید است.

هشدارها و مضرات جعفری

 

با توجه به اینکه جعفری سبزی پرخاصیت است اما مصرف مقادیر زیادی از آن ممکن است سبب انقباضات رحم در دوران بارداری شود که در هر مرحله از دوران بارداری می تواند بسیار خطرناک باشد.

از مصرف زیاد جعفری در دوران بارداری و شیردهی خودداری کنید.

از دیگر مضرات جعفری اینست که ممکن است پوست را نسبت به نور خورشید حساس کند و سبب خارش و جوش زدن شود

زیاده روی در مصرف جعفری جریان خون را کند می‎کند.همچنین زیاده روی در خوردن جعفری محرک اعصاب است.

پس برای اینکه دچار عوارض و مضرات جعفری نشوید از زیاده روی در مصرف آن بپرهیزید.

مطالب مرتبط

نظر خود را در رابطه با این مطلب بیان کنید