خواص تغذیه ای زغال اخته

خواص تغذیه ای زغال اخته

زغال اخته از جمله میوه هایی است که اکثر مردم طرفدار آن هستند گیاه آن که در زبان انگلیسی CORNELIAN CHERRY نام دارد یکی از گیاهانی است که به صورت درخت یا درختچه در کنار جریان آب و یا در بیشه ها می روید زغال اخته جزء گیاهان گل دار گلبرگ جدا محسوب می شود. در این مطلب شما را با خواص تغذیه ای زغال اخته اشنا خواهیم کرد با مای هربال همراه باشید.

ترکیبات و ارزش غذایی

میوه ی نرسیده ی گیاه زغال اخته به دلیل دارابودن اسید زیاد , بسیار ترش است , ولی میوه ی رسیده ی آن به رنگ قرمز روشن و خوش مزه و شیرین است. میوه زغال اخته در تابستان, عرضه و به صورت تازه مصرف می شود , اما می توان آن را به صورت خشک, مربا, کنسرو, ترشی, آب میوه, سس, نکتار, ژله, مارمالاد, سرکه, لواشک و قرص های آنتی اکسیدان نیز استفاده کرد.

زغال اخته دارای خواص تغذیه ای فراوانی است همچنین حاوی مقادیر زیادی آهن  , کلسیم  , اسید فولیک  , ویتامین های E ,  B1  ,  B2  , C  و فلاوونوئیدهاست.

آنتوسیانین موجود در این میوه رنگدانه ای از گروه فلاونوئیدها می باشد که باعث رنگ قرمز در گوجه فرنگی  و دیگر میوه هاست. میوه های خانواده ی گیلاس  (CHERRY) و زغال اخته (CORNELIAN CHERRY) حاوی مقادیر بالای آنتوسیانین هستند.

خوب است بدانیدکه از خانواده گیلاس حدود ۱۷ ترکیب  آنتی اکسیدان استخراج شده است که ویتامین E,C و ملاتونین نیز جزء آنها هستند. قرص های آنتی اکسیدان در برخی کشورهای اروپایی معروف به قرص های یکی در روز (ONE DAY) هستند که برای تهیه آن نیاز به تجویز پزشک نیست.

حالا که ارزش غذایی این میوه را می دانید به خواص تغذیه ای زغال اخته می پردازیم.

خواص درمانی زغال اخته

 

خواص درمانی زغال اخته

بخش هایی از این گیاه  که در تغذیه درمانی کاربرد دارد  شامل میوه , برگ , پوست و ریشه درخت است.

زغال اخته حاوی موادی به نام تانن و اسیدهای آلی, آنتوسیانین ها (گروهی از فلاونوئیدها) به ویژه از خانواده ی فلاون و ایزوفلاون, کاروتنوئیدها, آنتی اکسیدان ملاتونین ( که به صورت قرص آنتی اکسیدان حاصل از فرآورده های طبیعی به بازار عرضه می شود) است. از انجاییکه این میوه دارای انتی اکسیدان است باعث افزایش مقاومت بدن در برابر بیماری های غیرواگیر خواهد شد. خوب است بدانید بیماری های غیرواگیر از رادیکال آزاد تولید می شود علاوه بر آن آنتی اکسیدان ها  به پیشگیری از صدمه به سلول ها و بافت های بدن در مقابل این رادیکال های آزاد کمک می کنند و این یکی از خواص تغذیه ای زغال اخته است.

رادیکال های آزاد داخل بدن تولید می شوند یا از طریق عوامل محیطی وارد بدن می شوند. رادیکال آزاد اتمی با کمبود یک الکترون در آخرین مدار خود است و می تواند باعث آسیب به بافت های بدن شود و باعث بروزبیماری هایی مثل بیماری قلبی  , سرطان  , دیابت  , تصلب شرایین, آب مروارید  , آرتروز و آرتریت شود. آنتی اکسیدان هایی مثل فلاونوئیدها, ویتامین E , C , ملاتونین, آنتوسیانین ها با دادن یک الکترون, باعث خنثی شدن رادیکال های آزاد بدن می شوند , در نتیجه باعث جلوگیری از بروز بیماری های ذکر شده خواهد شد.

با توجه به اینکه مقدار فروکتوز و گلوگز زغال اخته کم است مصرف آن برای افرادی که چاق هستند و یا بیماران مبتلا به دیابت مشکلی نخواهد داشت. علاوه بر آن جوشانده ی برگ آن با گل توت فرنگی  برای درمان دیابت مفید است.

زغال اخته دارای هورمونی به نام ملاتونین به مقدار زیاد است که مسئولیت تنظیم ریتم ۲۴ ساعته ی, روز و شب بدن را به عهده دارد و باعث می شود خواب انسان راحت و عمیق شود که این عمل به طور طبیعی و روزمره انجام می شود. اگر دوست دارید خوابی راحت داشته باشید از خواص تغذیه ای زغال اخته بهره مند شوید.

 

از دیگر خواص درمانی این میوه می توان گفت پوست زغال اخته تب بر است , در رفع اسهال مفید خواهد بود. میوه ی آن اثر قابض دارد , بنابراین خوردن آن در رفع اسهال و ورم معده مؤثر است. برای درمان اسهال ۱ قاشق سوپخوری زغال اخته را با یک فنجان آب سرد مخلوط کنید و به مدت ۵ دقیقه مخلوط را بجوشانید و سپس اجازه دهید به مدت ۱۵ دقیقه دم بکشد و بعد آن را صاف کنید و هر روز ۲ تا ۶ فنجان بنوشید.

براساس نتایج تحقیق یک محقق به نام دکتر LECLERC,H. مشخص شده که جوشانده ی پوست زغال اخته در درمان بیماری مالاریا مفید است. جوشانده ی ۶۰ گرم پوست درخت زغال اخته در یک لیتر آب دارای اثر تب بر و ضد مالاریا است. این جوشانده را باید به تدریج صبح و ظهر و شب به میزان ۱ الی ۲ استکان با کمی قند میل کرد.

یکی دیگر از خواص تغذیه ای زغال اخته اینست که به عنوان ضد اتصال چند نوع باکتری در ادرار و مدفوع شناخته شده است؛ به عبارت دیگر این میوه به خروج باکتری ها از بدن کمک می کند.

یک باکتری به نام اشرشیاکلی عامل ۸۵ درصد عفونت های مجاری ادراری  شناخته شده است. یکی از متداول ترین عفونت ها, التهاب مثانه است که در خانم ها بسیار شایع است.بنظر میرسد اسید بنزوئیک موجود در زغال اخته در درمان و پیشگیری از این عفونت نقش خواهد داشت؛ هر چند تحقیقات اخیر نشان داده که این اثر احتمالاً به دلیل وجود پلیمری در زغال اخته است که ماهیت آن هنوز ناشناخته است. این ملکول ناشناخته باعث جلوگیری  از اتصال اشرشیا کلی, به دیواره ی مثانه و مجاری ادراری خواهد شد و به این ترتیب, از رشد و تکثیر باکتری و ایجاد عفونت, جلوگیری می کند. توجه کنید که زغال اخته نمی تواند جایگزین آنتی بیوتیک شود, اما استفاده از این میوه و آب آن می تواند اثر داروهای مورد استفاده را تقویت کند.

مصرف منظم آب زغال اخته برای اسیدی کردن ادرار در افرادی که مبتلا به ادرار بدبو و سنگ های ادراری هستند مؤثر است. اگر سنگ کلیه  از جنس کلسیمی باشد , آب زغال اخته در رفع آن بسیار موثر خواهد بود.

از دیگر خواص زغال اخته می توان گفت در بند آمدن خون مؤثر است. بنابراین خوردن میوه ی خام و سایر فرآورده های آن برای بیماران توصیه می شود. ابوعلی سینا دانشمند و پزشک مشهور اسلام, از آب زغال اخته برای شستشوی زخم های جلدی استفاده میکرد و از گرد ریشه ی آن را برای التیام زخم ها.

شربت زغال اخته دارای خاصیت ضد عطش است. برای پیشگیری از گرمازدگی در تابستان نوشیدن شربت آن پیشنهاد میشود.

یک نظریه می گوید که زغال اخته برای درمان شب ادراری  بچه ها نیز مفید است. برای این منظور ۳۰ گرم برگ آن را در یک لیتر آب بریزید و روی حرارت بگذایرد تا بجوشد در حدی بگذارید بجوشد که یک سوم آن بخار شود سپس جوشانده را صاف کنید و با شکر شیرین کنید و قبل از خواب ۱ فنجان به کودک بدهید.

خواص تغذیه ای زغال اخته را فراموش نکنید

درباره زغال اخته

گل های زغال اخته زرد رنگ و خوشه ای است و دارای  شهد فراوانی است که زنبورهای عسل از آن استفاده می کنند. برگ های آن سبز پررنگ و براق و نوک تیز است و میوه ی آن بیضی شکل , قرمز خوش رنگ و حدوداً به اندازه ی آلبالوی درشت است که دارای طعم ترش و شیرینی است.

درختچه ی زغال اخته حدودا ۳۰۰ سال عمر می کند و ارتفاع آن در حدود ۲۵ سالگی تا ۸ متر می رسد. این درخت به طور کلی ارتفاعی حدود ۸-۴ متر دارد. دارای چوبی بسیار محکم است و در صنعت نیز کاربرد دارد.

گیاه زغال اخته در منطقه ی وسیعی از اروپا, آسیا به ویژه ایران, ارمنستان و قفقاز رشد می کند. محل رویش آن در ایران, در جنگل های ارسباران, کوه های البرز, منطقه ی الموت, کوهین قزوین و در جنگل های بین مازندران و گیلان می باشد.

بیشترین تولید کننده و صادر کنندگان زغال اخته ی کشور قزوین و رودبار به ویِژه در حاشیه البرز است.

مطالب مرتبط

نظر خود را در رابطه با این مطلب بیان کنید