خواص برگ بو

خواص برگ بو

برگ بو Laurus nobilis گیاه ادویه ای که علاوه بر اینکه در آشپزی استفاده می شود دارای خواص درمانی نیز است این گیاه دارای مقادیر قابل توجهی مواد معدنی و ویتامین هاست که در سلامت نقش مهمی را ایفا می کنند.

در این مطلب قصد دارم شما را با خواص برگ بو آشنا کنم با مای هربال همراه باشید .

برگ بو به دو شکل درختچه و درخت یافت می شود طول درخت آن به ۱۰ متر میرسد و معمولاً در تمام فصل های سال سبز است. در بسیاری از مکان ها از درخت برگ بو برای تزیین باغ ها نیز استفاده می شود.اصالت برگ بو به منطقه ی مدیترانه برمیگردد و در تمام مدیترانه به عنوان عطر غذا از آن استفاده می شود.

مشخصات و ترکیبات شیمیایی برگ بو

قبل از اینکه به خواص برگ بو بپردازیم خوب است با مشخصات و ترکیبات شیمیایی آن آشنا شوید همانطور که در ابتدای مطلب به آن اشاره کردیم درخت این گیاه همیشه سبز است , پوست آن خاکستری تیره و دارای چوب خیلی سختی است شاخه های انعطاف پذیری دارد.نام دیگر درخت این گیاه در فارسی درخت غار و باهشتان است که دارای خواص درمانی زیادی است.

در ایران برگ بو را به عنوان ادویه می شناسند و استفاده از آن هم کمتر در غذاها مرسوم می باشد.این در صورتی است که این گیاه به جز موارد خوراکی, استفاده دارویی و باغبانی نیز دارد و جزء گیاهان مفید و زیبا برای منازل به حساب می آید.

نام دیگر برگ بو عبارتند ازLaurel tree – Bay tree – Lauraceae – Bay leaf

در رابطه با ترکیبات شیمیایی برگ بو خوب است بدانید که میوه این درخت دارای اسانس روغنی فراری است که دارای مقدار زیادی اسید لوریک است. اسید نام برده شده از اسیدهای چرب است که به شکل متبلور سفید در می آید. در برگ های خشک برگ بو نیز از ۳-۱ درصد اسانس روغنی فرار بسیار معطر وجود دارد که از طریق تقطیر می توان استخراج نمود.در برگ های سبز گیاه نیز اسانس روغنی فرار وجود دارد.

 

برگ بو؛ سرشار از ویتامین و املاح

برگ سبز این گیاه دارای بویی خوش است و در زمانی که خشک می شود رایحه ای دل پذیر دارد.این گیاه ادویه ای سرشار از ویتامین و املاح معدنی است که بدن انسان به آن نیاز دارد .

یکی از مهمترین ویتامین های موجود در این گیاه ویتامین C است که در دفع رادیکال های آزاد و تقویت سیستم ایمنی بدن نقش مهمی دارد که این یکی از خواص برگ بو است. توجه نمایید که برای آشپزی از برگ های خشک آن استفاده کنید نه برگ های سبز , زیرا برگ های سبز ممکن است خواص منفی داشته باشند.

از دیگر ویتامین های موجود در برگ بو ویتامین A است که باعث می شود این ادویه به قدرت بینایی فرد کمک کند همچنین در پیشگیری از ابتلا به سرطان ریه و دهان نیز نقش دارد.

وجود تعدادی از ویتامین های ب کمپلکس در این ادویه مثل نیاسین, پیریدوکسین, پنتوتنیک و ریبوفلاوین در سنتز آنزیمی و عملکرد سیستم عصبی و تنظیم متابولیسم بدن نقش موثری دارد که این یکی دیگر از خواص برگ بو بشمار می رود.

مواد معدنی موجود در این ادویه عبارتند از مس, پتاسیم, کلسیم, منگنز, آهن, سلنیوم, روی و منیزیم که در سلامت فرد نقش حیاتی و مهمی را ایفا می کنند.

این گیاه دشمن سرطان است و فواید زیادی در مقابله با انواع سرطان ها دارد. مصرف منظم این ادویه در غذاها به سلامت جسم انسان کمک می کند.

از دیگر خواص برگ بو می توان به خاصیت ضد التهابی, آنتی اکسیدانی, ضد باکتریایی و ضد قارچی آن اشاره کرد. خاصیت ضد آنتی اکسیدان این گیاه ادویه ای به بدن کمک می کند تا انسولین کافی تولید کند که در نتیجه در درمان بیماری هایی مانند دیابت موثر و مفید خواهد بود.

آنزیم های موجود در برگ بو نیز با شکستن پروتئین ها و کمک به هضم غذا, علایم اختلالات گوارشی را کاهش می دهد و ناراحتی معده را درمان می نماید.

از دیگر خواص برگ بو می توان به درمان سردرد و حتی میگرن اشاره کرد.

اسیدفولیک موجود در برگ بو مانع نقص جنین می شود و آهن موجود در آن برای تولید گلبول های قرمز لازم می باشد.

 

خواص دارویی برگ بو

همانطور که گفتیم برگ بو گیاهی است که استفاده دارویی زیادی دارد.

در پزشکی برای تقویت معده , به عنوان اشتها آور , برای هضم غذا و به عنوان ادرار آور استفاده می شود.

جوشانده برگ بو و روغنی که از آن تهیه می شود در تورم های موضعی کاربرد دارد و مفید می باشد.

برگ بو برای  گریپ و یا عفونت روده ای ضد عفونی کننده خوبی محسوب می شود.

یکی از خواص برگ بو درمان برونشیت مزمن است که برای این منظور مورد استفاده قرار داده می شود.

دم کرده آن باعث تعریق و کاهش تب می شود. برای درست کردن دمکرده برگ بو کافیست ۳ برگ را در یک لیوان آب بجوشانید.

برای رهایی از عفونت های تنفسی , سرفه , سرماخوردگی و آنفولانزا می توانید دستمالی را در دم کرده برگ بو خیس کنید و روی قفسه سینه قرار دهید و شاهد تاثیر آن باشید.

خواص برگ بو در جلوگیری از تخمیر غذا در معده نیز مفید می باشد.

دمکرده آن باعث آسان هضم شدن غذا می شود و گاز و نفخ معده را خارج می کند

اگر بی اشتها هستید دو تا سه فنجان از شربت برگ بو قبل از غذا میل کنید.

بهتر است این گیاه را به غذاهای سنگین اضافه کنید یا دم کرده آن را بنوشید تا به هضم غذا کمک کند.

یکی دیگر از خواص برگ بو که استفاده موضعی دارد ماساژ با روغن طبیعی آن است که باعث تسکین درد ایجاد شده از پیچ خوردگی, آرتروز, دردهای عمومی, سردرد و میگرن می شود .

اگر دچار شوره سر هستید چند قطره روغن آن را به شامپو اضافه کنید تا از شوره سر رهایی پیدا کنید.

 

استفاده از برگ بو در آشپزی

حال که با خواص برگ بو آشنا شدید لازم است نحوه استفاده آن در آشپزی را هم بدانید توجه کنید که برای استفاده آشپزی از برگ های خشکانده این درخت استفاده کنید نه برگ های سبز آن, زیرا ممکن است خواص منفی داشته باشند.

اگر می خواهید برای طعم و عطر بخشیدن به غذا مخصوصا غذاهای گوشتی و ماهی از این گیاه استفاده  کنید,لازم است برگ خشکیده آن را به صورت درسته و کامل در غذا بیندازید و پیش از سرو غذا آن را از ظرف خارج کنید؛ زیرا خوردن این برگ معمول نیست و دارای طعمی قوی است.

مضرات برگ بو

دقت کنید که استفاده ی زیاد از این گیاه (بیش از چند برگ در غذا) ایجاد مسمومیت می کند پس در مصرف برگ بو افراط نکنید تا دچار عوارض آن نشوید.

یکی از نکاتی که باید در نظر داشته باشید اینست که خطر سقط جنین ناشی از مصرف این ادویه باعث شده تا برای زنان باردار خوردن آن ممنوع شود.

از برگهای سبز برگ بو استفاده نکنید.

مطالب مرتبط

نظر خود را در رابطه با این مطلب بیان کنید